Bel Verhagen! 071-5813030

Stofvrij werken

Als werkgever ben je tegenwoordig verplicht om aan te tonen dat het werk onder gezonde omstadigheden gedaan kan worden. In de praktijk is dit zonder hulpmiddelen niet haalbaar.

Daarom staat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder andere het gebruik van stofzuigers toe om de werkvloer stofvrij te maken. Deze stofzuigers dienen wel een wetenschappelijk aangetoonde waarde te hebben.

TNO keurmerk

De capaciteit van een stofzuiger hangt af van twee factoren. Allereerst de afzuigcapaciteit: hoe groter de zuigkracht van de machine is des te sneller en effectiever het stof opgezogen wordt. De andere factor is de kwaliteit van het filtersysteem van de stofzuiger. Hoe beter de kwaliteit van een filter is, des te meer fijnstof in de machine achterblijft. Om de effectiviteit van een stofzuiger te bepalen en om de kwaliteit van verschillende stofzuigers met elkaar te kunnen vergelijken heeft TNO een standaardtest ontwikkeld. Gedurende een half uur wordt met een haakse slijper een 30 meter lange sleuf in kalkzandsteen gemaakt. In die 30 minuten zuigt de stofzuiger ongeveer 3,5 kg kwartshoudend materiaal op.

Afhankelijk van de testuitslagen krijgt een stofzuiger het label A, B, C of D. Het label geeft aan hoeveel uur (1-8 uur) per 8-urige werkdag kan worden gewerkt zonder dat de blootstelling aan een schadelijke stof (inadembaar kwarts, hardhout en dergelijke dat achterblijft in de luchtwegen), gemeten in de ademzone van de werknemer, wordt overschreden. De blootstelling wordt getoetst aan de wettelijke grenswaarden. De indeling in de A-klasse met een 8-uurs logo is het hoogst haalbare.

A-Klasse

In de top van de A-klasse staan de Comzu stofzuigers van Verhagen Leiden. Dat deze machines met kop en schouders boven andere stofzuigers uitsteken is niet vreemd. Verhagen Leiden is zich al decennialang bewust van de noodzaak werknemers zo weinig mogelijk bloot te stellen aan fijnstof.

Verhagen Leiden legt zich compleet toe op het zelf ontwikkelen en bouwen van stofzuigers die stofvrij werken mogelijk maken. 

Ontworpen voor de bouwplaats

Alle Comzu stofzuigers van Verhagen zijn ontworpen met de toepassingen op en in de bouw als uitgangspunt. Vandaar onder andere de grote (kruiwagen) wielen, extra dikke beschermbeugels, de hijsbeugel en de directe opvang in de puinzakken. De zeer robuuste, maar slanke opbouw van de machines garanderen een zeer lange levensduur.

De stofzuigers van Verhagen bewijzen dagelijks hun waarde bij tal van bedrijven zoals: Visser en Smit, BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer, Heijmans, Pegasus, Volker Wessels, Wijnen en TBI. 

Zuigkracht en filtratie

De Comzu stofzuigers van Verhagen zijn leverbaar met M-filters en H(HEPA) veiligheidfilters voor het opzuigen van kwartsstof, hardhoutstof, asbest, gips en cementstoffen etc.

Het primaire teflonfilter zorgt ervoor dat werknemers jarenlang veilig hun werk kunnen doen. Zelfs onder de zwaarste stof omstandigheden.

Bezig met laden